Sten Ekdahl skjuts till döds av sin hustru

Bakgrund

Brita Broström (1909-1972) föddes in i skeppsredarfamiljen Broström och var sondotter till Broströmskoncernens grundare Axel Broström. Hennes föräldrar var Dan Broström och Anna Ida Bröström (född Mark). Brita Broström hade tre syskon; den äldre systern Kersin Broström (f. 1907) och de yngre syskonen Dan-Axel Broström (f. 1915) och Margaretha Broström (f. 1915). Familjen bodde i ett storslaget hem vid Skyttegatan i Lorensbergs villastad i Göteborg.

Redan som ung vuxen led Brita Broström av psykiska problem, vilket bland annat ledde till att hon under våren 1929 tillbringade 23 dygn på Carlanderska sjukhemmet och hade en sjuksköterska boende hos sig i 37 dygn. Broström behandlades bland annat med massage och med ljusterapierna solluxbehandling och kvartsljusbehandling. Hon undersöktes också av doktor Sven Hedenberg som var expert på psykisk sjukdom.

Giftemål

Ett år efter den tunga våren 1929 gifte sig den unga Brita Broström med marinofficeren Sten Ekdahl, och av allt att döma hade de initialt ett lyckligt äktenskap. Ekdahl lämnade efter ett tag den militära banan och startade tillsammans med några vänner ett företag i byggbranschen, och familjen utökades med en son som fick namnet Ulf Ekdahl.

Så småningom började dock äktenskapet att vittra sönder. Sten Ekdahl var våldsam och missbrukade alkohol, och Brita Broström (Ekdahl) ville ta ut skilsmässa för att komma ifrån honom. Han hotade och misshandlade henne och syntes ute på lokal med andra kvinnor, och han hotade också att skjuta deras då två år gamla son och gjorde försök att få honom omhändertagen. Konflikten nådde ut till pressen, men där är det hon och inte han som svartmålas.

Separation

År 1934 flyttade Sten Ekdahl ut från parets gemensamma bostad i Stockholm och in i en lägenhet på Djurgårdsslätten 92, medan Brita Broström stannade kvar på Norr Mälarstrand 16.

Efter separationen inledde Broström en relation med en ny man, vilket Ekdahl hade svårt att tåla och reagerade genom att sprida illasinnade rykten om sin rival. De finns också obekräftade uppgifter om att Ekdahl ska ha hotat den nye mannen vid ett möte.

Dödsskjutningen

En sen kväll besökte Broström sin make i dennes hem för att försöka förmå honom att upphöra med ryktesspridningen och de båda hamnade i ett stormigt gräl. Till slut tog Ekdahl fram sin tjänstepistol och hotade upprepade gånger med att döda sin hustru. Därefter ringde han upp den nye mannen och bad om ursäkt, och en stund senare lämnade han över pistolen till Broström och uppmanade henne att trycka av. Broström sköt honom i bröstet, och ringde därefter till polisen. Broström tillkallade också professor Hjalmar Casserman, en framstående läkare som bodde i närheten på Djurgården och var kung Gustav V:s livsmedikus. Ekdahl fördes till sjukhus och avled där av skottskadan.

Rättsligt efterspel

Brita Broström var efter skottlossningen i så dåligt psykiskt tillstånd att det var svårt för polisen att förhöra henne. Hon undersöktes av en psykiatriker, men resultatet av undersökningen hemligstämplades.

Brita Broström dömdes till fängelse för dråp, men straffet blev mycket kort – bara några månader. Efter att hon släppts fri återvände hon till sin familj.

Efter sin tid i fängelset gifte sig och skilde sig Broström flera gånger. Hennes andre make var Kåre By, som följdes av Robert Jensen och till sist Harry Keiller. Harry Keiller hade tidigare varit gift med Broströms mors halvsyster Kerstin Mark.