Arganolja för skägget

Arganolja är en vanlig basolja för skäggoljeprodukter, och det går också bra att använda ren arganolja för att vårda skägg och skäggbotten. Arganolja är djupt gyllene, ibland med rödaktiga skiftningar. Den är rik på vitamin-E, essentiella fettsyror och antioxidanter.

Arganoljan utvinns ur frön från trädet Argan (Argania spinosa) som är hemmahörandes i Marocko. I Marocko finns en lång tradition av att använda arganolja både i maten, som medicin och för att ta hand om hud och hår. Det är till exempel populärt att doppa brödbitar i arganolja och att ringla arganolja över couscous.

Den arganolja som importeras till Europa är förhållandevis dyr jämfört med många andra vegetabiliska oljor. Detta beror på en kombination av faktorer; arganträden finns bara inom ett begränsat geografiskt område, utvinningen av oljan ur fröna är arbetskrävande och man behöver skörda ungefär 100 kg färsk frukt för att utvinna 1 liter arganolja. I kombination med att arganoljan blivit så eftersökt inom skönhets- och hudvårdsbranschen har det inneburit till att priserna förblivit höga.

arganolja

Bakgrund

Som nämnts ovan har arganolja använts mycket länge i Marocko, och den nämns till exempel i en text om läkemedel som skrevs av den upptäcktsresande farmakologen Abu Muhammad ibn al-Baitar år 1219.

Till Europa skedde viss import av arganolja redan på 1700-talet, men den hade svårt att konkurrera med inhemska oljor såsom olivolja. Det var egentligen först i slutet av 1900-talet som arganoljan slog igenom i Europa, och då för hudvård och skönhetsvård snarare än matolja.

Utvinning av arganolja

När det gäller skäggolja är den kallpressade arganoljan mest populär, och det samma gäller när oljan ska användas för vård av hud, hår och naglar. Den kallpressade oljan kommer inte från rostade frön och har därför inte den starka nötaktiga smak karaktäriserar arganolja som säljs som matolja.

I Marocko är det av tradition kvinnor som utvinner arganoljan, antingen för hand eller med hjälp av en modernare halvmekaniserad process. Det förekommer numera också industriell utvinning av arganolja för skönhetsbranschen, framförallt för sådan olja som inte ska säljas ren utan blandas för att tillverka mer komplexa skönhets- och hudvårdsprodukter. Denna industriellt utvunna arganolja är billigare än den som utvinns traditionellt.

Traditionell kallpressad arganolja

  1. Arganfrukterna skördas från mitten av maj till september. Trädets grenar har vassa taggar så man brukar vänta på att frukterna ska falla eftersom det gör det enklare och säkrare att nå dem. Frukt som är mogen men sitter kvar på trädet kan slås ned med påkar.
  2. Frukterna sprids ut för att torka i solen. När frukten är torkad kan det yttre skalet och fruktmassan enklare skiljas från kärnan (argannöten). Att låta torkningen ta gott om tid, uppemot 10-15 dagar, anses vara optimalt.
  3. Kärnan skiljs från resten av frukten och knäcks. Vid traditionell produktion används två särskilt utformade stenar för att knäcka kärnan; en större sten som underlag och en mindre sten som man slår till kärnan med. Kärnan behöver knäckas för att man ska komma åt fröna.
  4. Om målet var att framställa matolja skulle fröna nu rostas över eld, men den här guiden handlar om den kallpressade arganoljan så steg nummer fyra är att mala fröna i en stenkvarn.
  5. Malningen resulterar i en brunaktig trögflytande vätska. Den behöver bearbetas för hand under tillsättning av vatten för att få till en degaktig massa.
  6. Massan handpressas och släpper då ifrån sig en oljig emulsion.
  7. Oljan separeras från emulsionen genom dekantering.
  8. Nu kan man antingen hälla upp oljan på flaskor direkt, eller filtrera den först innan man buteljerar den.

Hur smakar arganolja?

Det finns arganolja i handeln av livsmedelskvalité som man definitivt inte behöver vara rädd för att få på läpparna när man använder som skäggolja. Tvärt om gör de vårdande egenskaperna i oljan att man med fördel kan smörja in läpparna också när man ändå håller på.

Arganolja som utvinns för att bli matolja pressas från rostade frön, och rostningen av fröna gör att den färdiga arganoljan har en nötaktig smak. Smaken är ofta mycket framträdande.

Hur länge håller arganolja?

Rätt förvarad håller oljan i upp till 2 år innan den börjar bli dålig.

Kan man vara allergisk mot arganolja?

Ja, det går att vara allergisk mot arganolja. Vanligen beror det på att man är allergisk mot ett protein från gruppen oleosiner. Är man allergisk mot jordnötter och sesamfrö bör man vara extra försiktig med arganolja.