Mordet i Keillers park

Natten den 22 juli 1997 mördades Josef Ben Meddour i Göteborg av Nemesis Khoshnood-Sharis och Jon Nödtveidt. Mordet skedde i Keillers park på Ramberget.

Josef Ben Meddours kropp hittas

På eftermiddagen den 23 juli 1997 hittar en sextonårig pojke ett lik vid det gamla vattentornet i Keillers park på Ramberget i Göteborg. Polisen tillkallas och man kan redan på plats konstatera att det rör sig om en vuxen man som träffats av två skott; ett i huvudet och ett som gick genom ryggen och träffade hjärtat.

Efter några dagar har kroppen identifierats; den döde mannen är Josef Ben Meddour, född 1960. Meddour kommer från Algeriet och har bott i Sverige i ungefär 10 år.

Utredningsspår

Pojkvännen

Josef Ben Meddour var homosexuell och hade en svensk pojkvän vars keps påträffas vid kroppen i Keillers park. Pojkvännen saknar alibi för den tidpunkt då mordet skedde, och när polisen börjar undersöka närmare visar det sig att paret var känt för sitt stormiga förhållande med många gräl och konflikter. Pojkvännen häktas, men släpps tolv dagar senare då han inte längre är misstänkt för mordet.

Groupe Islamique Armé (GIA)

Polisen får under utredningen reda på att Meddour på kvällen den 22 juli fick besök av medlemmar ur den algeriska islamistiska organisationen Groupe Islamique Armé (GIA). Eftersom Meddour inte stödde GIA utan tvärt om var mycket negativt inställd till organisationen höjdes misstankar om att det skulle kunna röra sig om ett politiskt eller religiöst betingat mord. I sina vidare undersökningar av GIA-spåret lyckades dock polisen inte hitta några tecken på att så verkligen skulle vara fallet.

Satanister

Den 15 december 1997 besökte en 23-årig kvinna en polisstation i Stockholm för att anmäla sin pojkvän för misshandel. Pojkvännen var känd som Vlad, men hans registrerade namn var Nemesis Khoshnood-Sharis. (Hans tidigare förnamn var Shahin, han bytte själv till förnamnet Nemesis.)

I samband med sin polisanmälan berättade Vlads flickvän också att Vlad för henne hade erkänt att han tillsammans med sin vän Jon Nödtveidt hade dödat Josef Ben Meddour. Enligt kvinnan ska Vlad och Nödtveidt ha träffat Meddour på en gata i Göteborg och försökt få med honom till Keillers park. De försökte lamslå honom genom att använda ett elchockvapen, men detta gav inte önskat resultat och Meddour började springa från platsen. Vlad ska då ha avlossat ett skott mot Meddours rygg, som träffade och fick honom att falla till marken. När Meddour låg på marken tog Nödtveidt över skjutvapnet och avlossade ett skott som träffade Meddour i huvudet.

Gripande och erkännande

Nemesis (”Vlad”) Khoshnood-Sharis grips samma dag som hans flickvän inkommit med sin polisanmälan mot honom, och han har vid gripandet en 9 mm pistol på sig. Jon Nödtveidt grips tre dagar senare. Båda är medlemmar av den satanistiska organisationen Misanthropic Luciferian Order.

Jon Nodtveidt
Jon Nodtveidt

Till en början nekar både Khoshnood-Sharis och Nödtveidt till att över huvud taget ha något med Meddours död att göra. Efter att Nödtveidt häktas på sannolika skäl misstänkt för mordet ändrar han sig och erkänner. Nödtveidt berättar att han natten till den 22 juli 1997 besökte flera olika pubar och nattklubbar i Göteborg tillsammans med Khoshnood-Sharis och två andra kompisar. Stora mängder alkohol inmundigades, och framåt gryningen lämnade de två kompisarna gruppen så att endast Khoshnood-Sharis och Nödtvedigt blev kvar. De två promenerade planlöst omkring i centrala Göteborg när en främmande började prata med dem. Denna man var Meddour.

Meddour frågade om de var satanister, med tanke på hur de var klädda, och förklarade att han ville veta mer om djävulsdyrkan. Khoshnood-Sharis och Nödtveidt ville inte ha något med Meddour att göra och knuffade bort honom, men han vägrade ge sig utan fortsatte söka kontakt med dem. De frågade då om han ville följa med dem till Nödtveidts bostad.

På vägen mot Nödtveidts hem ska de båda satanisterna ha insett att Meddour var homosexuell, vilket gjorde dem arga. Väl framme vid Nödtveidts bostad vägrade Meddour att följa med in eftersom han var rädd för dem, och trion kom överens om att fortsätta samtalet i Keillers park istället. Först gick dock Nödtveidt in i sin bostad och hämtade där en pistol och ett elchockvapen.

När de tre kommit fram till Keillers park använde Khoshnood-Sharis elchockvapen på Meddour i ett försök att inkapacitera honom, men den önskade effekten uteblev och Meddour började istället springa ifrån satanisterna. Enligt Nödtveidts berättelse ska Khoshnood-Sharis då ha skjutit Meddour först i ryggen och därefter i huvudet. Nödtveidts hävdade alltså i polisförhöret att han själv varken använt sig av elchockvapnet eller avlossat något av de två skotten.

När polisen konfronterar Khoshnood-Sharis med Nödtveidts berättelse och pekar på motsägelser i Khoshnood-Sharis egna berättelse om vad som ska ha skett ändrar sig även Khoshnood-Sharis och erkänner inblandning i mordet på Meddour. Khoshnood-Sharis erkännande följer till stora delar Nödtveidts, men skiljer sig på en viktig punkt: enligt Khoshnood-Sharis var det Nödtveidt som avlossade bägge skotten i Keillers park och mördade Meddour.

Rättegången

Den 6 juli 1998, nästan ett år efter mordet, döms Jon Nödtveidts (f. 1975) av Göteborgs tingsrätt till åtta års fängelse för medhjälp till mord och olaga vapeninnehav. Nemesis Khoshnood-Sharis (f. 1977) döms till tio års fängelse för mord och olaga vapeninnehav.

Hovrätten skärper i september samma år Nödtveidts straff till tio års fängelse.

Motiv

Motivet eller motiven bakom mordet blev aldrig helt klarlagda under rättegången. Satanism och homofobi är två exempel på faktorer som ansågs ha kunnat spela in, men till vilken grad och om det även fanns andra motiv har förblivit oklart.

Båda gärningsmännen tillhörde den satanistiska organisationen Misanthropic Luciferian Order och båda hade innan mordet pratat om att genomföra ett människooffer. Om de verkligen såg Meddour som ett människooffer kunde dock aldrig klarläggas.

Polisen rubricerade i sin utredning mordet som ett homofobiskt hatbrott.

Frigivning

Både Nödtveidt och Khoshnood-Sharis släpps ur fängelset år 2004. Två år senare begår Nödtveidts självmord.