Hurvamorden

Natten till den 22 augusti 1952 mördade Tore Hedin sina föräldrar, sin före detta fästmö och ytterligare sex personer. Dåden kom att bli kända som Hurvamorden, eftersom en majoritet av dem begicks i Hurva, en tätort i Eslövs kommun. Två av morden, de på gärningsmannens föräldrar, skedde dock i närliggande Kvärlöv.

Efter Hurvamorden begick Hedin självmord genom att dränka sig i en sjö.

Året innan de uppmärksammade Hurvamorden hade Hedin mördat en man i Tjörnarp, ett brott han inte knöts till förrän efter sitt självmord.

Bakgrund

År 1951, det vill säga året innan Hurvamorden, mördade Tore Hedin kvarnägaren Allan Nilsson i anslutning till ett parti poker i Tjörnarp. Efter mordet tände Hedin eld på huset.

Hedin var vid den här tidpunkten fjärdingsman och deltog själv i utredningen av mordet och branden, vilket gjorde det enklare för honom att undgå att bli avslöjad.

I augusti året efter mordet i Tjörnarp slog Hedins fästmö Ulla Östberg upp förlovningen med Hedin och polisanmälde honom för att vid ett flertal tillfällen ha misshandlat henne. Som en följd av detta miste Hedin sitt vikariat som extra ordinarie fjärdingsman.

Natten till den 22 augusti 1952

Kvärlöv

Natten till den 22 augusti 1952 mördade Hedin sina föräldrar Per och Hulda Hedin med en yxa i deras hem i Kvärlöv. Enligt det brev som Hedin lämnade efter sig ska dessa två mord ha skett kring midnatt. Efter morden tände Hedin eld på huset, precis som han gjort efter mordet på kvarnägaren året innan.

Hurva

Ungefär en halvtimme efter midnatt anländer Hedin till ålderdomshemmet i Hurva där hans före detta fästmö Ulla Östberg arbetar. Där mördar han Östberg och ålderdomshemmets föreståndarinna Agne Lundin, varefter han häller ut bensin i trapporna, barrikaderar dörren till byggnaden och sätter eld på ålderdomshemmet som är fyllt av sovande åldringar.

Fyra av de boende på ålderdomshemmet dör i lågorna: Bengta Andersson, Elina Andersson, Nils Larsson och Maria Nilsson. Dessutom skadas åldringen Maria Pettersson så svårt att hon avlider efter några dygns sjukhusvård.

Att inte fler av de boende omkom i branden berodde huvudsakligen på att lokalbefolkningen så snabbt var på plats och inledde en räddningsinsats med stegar.

Självmordet

Efter att ha satt eld på ålderdomshemmet skriver Hedin ett brev där han erkänner sina brott. I brevet inkluderar han också några kryptiska ord om att den som vill lösa gåtan ska leta i det våta.

Brevet lämnar Hedin i sin bil, varpå han beger sig till Bosarpasjön och i den begår självmord genom att dränka sig. Han bar ett armbandsur vid tillfället och detta stannade kring klockan fyra, så man tror att detta var tidpunkten för självmordet.

Filmatisering

I mitten av 1980-talet satt det svenska folket som klistrat framför teveapparaterna när ”Skånska mord” visades, en serie om fem tv-filmer som alla handlade om mord begångna i Skåne. En av filmerna handlade om Tore Hedins mord, och hade Ernst-Hugo Järegård i huvudrollen som mördaren.