Skolskjutningen i Kungälv

Den 4 mars 1961 avlossade sjuttonåringen Ove Conry Andersson 15 skott i Kungälvs läroverk (numera Thorildskolan) i Bohuslän. Sju ungdomar träffades, varav en – den 18 år gamla Per Håkan Altvall – skadades så svårt att han avled.

Skottdramat ägde inte rum under lektionstid utan på kvällen, då en dans hölls i skolans gymnastiksal.

Skolskjutningen

På kvällen den 4 mars 1961 hade ett stort antal ungdomar samlats i skolans gymnastiksal för att dansa. Under den sista dansen, kring klockan 23:30, klev den sjuttonårige Ove Conry Andersson in, drog upp en pistol och började skjuta vilt omkring sig. Totalt avlossades 15 skott.

Ungdomarna sökte skydd under stolar och under en flygel för att försöka undkomma kulorna, men sju av dem träffades. För artonårige Per Håkan Altvall, som träffades i magen, blev skadorna så allvarliga att han senare avled.

Resultatlös jakt på gärningsmannen

De skadade ungdomarna fördes först till ett klassrum och sedan vidare till Kungälvs lasarett.

Gärningsmannen hade hunnit avvika från brottsplatsen, och polisen sökte honom under hela natten. Fokus lades på vägen mot Ytterby eftersom han förmodades ha flytt dit. Förstärkning begärdes in från både Ytterby och Göteborg, och snart var Västsveriges dittills största polispådrag i rullning. Femtio poliser, varav vissa hade spårhundar med sig, var ute hela natten, men man lyckades inte hitta gärningsmannen.

Gärningsmannen överlämnar sig och erkänner

Polisen lyckades aldrig spåra upp gärningsmannen Andersson, utan han överlämnade sig istället frivilligt till polisen strax för klockan åtta på morgonen dagen efter dådet. En något äldre arbetskamrat körde honom till polisen och det hela gick tämligen odramatiskt till.

Bara några timmar senare hade Andersson för polisen med stor detaljrikedom berättat om både dådet och vad som föregått det. Innan masskjutningen ska Andersson ha druckit alkohol och sett en ishockeymatch på TV. Han ska också ha hamnat i bråk med en bekant amatörboxare som var på dansen. Det hela ska ha börjat som ett skämt, men situationen eskalerade och Andersson och amatörboxaren kom överens om att träffas utanför för att göra upp. Det var då Andersson hämtade pistolen hos en kamrat och tog med sig vapnet tillbaka till dansen.

Andersson ansåg själv att han påverkats att våld han sett i cowboyfilmer, och då framförallt teveserien ”Bröderna Cartwright” som var mycket populär i Sverige på den här tiden.

Per Altvall

Den 6 mars 1961 hölls en minnesstund vid Kungälvs läroverk för den avlidne Per Altvall, där man samlades i den gymnastiksal där dådet hade ägt rum.

Varje år delas i Kungälv ut ett stipendium till Altvalls minne. Det går till en eller flera elever som gjort sig kända för gott kamratskap och elevsociala insatser.

År 1995 gjorde Dagens Nyheter en intervju med Per Altvalls mor Essie, som berättade att hon förlåtit Andersson och att hon hade varit i kontakt med hans mor redan innan begravningen.

Ingen fängelsedom för Andersson

Andersson dömdes inte till fängelse. Både rättspsykiatrikerna i målet och Medicinalstyrelsen ansåg att han var sinnessjuk (den term som användes på den tiden) och behövde vård. Andersson ansågs ha handlat i ett ”patologiskt rus”, ett sjukligt tillstånd som ska ha triggats av intagande av en mindre mängd alkohol.

Mindre en fyra år efter skolskjutningen hade Andersson både hunnit gifta sig och få barn. Han levde sedan i Kungälv tills han begick självmord den 12 augusti 2008.

Filmvåldet

Att Andersson ansåg sig att påverkats av cowboyfilmer ledde till den första motionen i Sveriges riksdag om att utreda filmvåldet. Radioprogrammet ”Tidsspegeln” arrangerade också en radiodebatt med rubriken ”Kan vi skylla på Cartwrights?”.