Koffertmordet i Göteborg

Sommaren 1969 mördades Margareta af Forselles i Göteborg. Hennes styckade kropp påträffades i en resväska flytande nära Gåsö i Bohusläns skärgård den 7 augusti samma år, och fallet kom att bli känt som ”Koffertmordet i Göteborg”.

Bakgrund

Gundhild Valborg Margareta Fredriksson föddes i Ringarum i Östergötland den 27 februari 1932.

År 1968 gifte hon sig med den finländske Bengt af Forselles, och blev därmed hans fjärde hustru och medlem av den finska och svenska adelsätten af Forselles. Makarna af Forselles levde dock inte något lyxigt överklassliv. De var båda gravt alkoholiserade och arbetslösa, och hade stundtals så ont om pengar att Margareta sålde sexuella tjänster för att klara deras uppehälle.

Försvinnandet

Den 10 juli 1969 kontaktade Bengt af Forselles polisen och anmälde sin fru som försvunnen. Han berättade att han senast sett henne på biljardsalongen Sjöboden på Andra Långgatan i Göteborg den 6 juli. Hon hade gått ut för att ta en nya luft och det var sista gången han såg henne. Paret hade kommit överens om att senare sammanstråla på en pub som låg i närheten, men Margareta dök aldrig upp.

Kofferten påträffas

Den 7 augusti 1969 hittades en resväska flytande på havet vid Gåsö, nära Grundsund i Lysekils kommun. Väskan, som var en rutig firmaväska från ett flygbolag, visade sig innehålla kroppsdelar och dessa identifierades snart som kvarlevor av den försvunna Margareta af Forselles.

Misstänkta

Finländarna

Tämligen snart efter att resväskan upptäckts hängdes två finländska medborgare ut i kvällspressen med både namn och bild, och gavs öknamnen ”Ärransiktet” och ”Grisen”. Ingen av dem kunde dock bindas till mordet eller styckningen.

Göteborgsläkaren

Efter att de båda finländarna avskrivits från utredningen avtog tipsen till polisen drastiskt och inte mycket hände i fallet. Den 11 augusti 1971 inkom så ett nytt tips som verkade lovande – det rörde en 35-årig läkare som var verksam i Göteborg och brukade köpa sexuella tjänster. Han tillhörde dessutom en släkt med starka band till Gåsö. Den här gången publicerades dock varken namn eller bild i kvällspressen, och det gick inte heller att förhöra den misstänkte eftersom han avlidit på sin mottagning av en kombination av alkohol och tabletter.

Den 12 augusti gjordes nya likfynd i Gåsöområdet. Dessutom berättade läkarens föräldrar för polisen att sonen fyra dagar efter Margareta af Forselles försvinnande hade rest från Göteborg till Gåsö och haft med sig två koffertar. Sonen hade därefter seglat iväg med koffertarna från Gåsö och återvänt utan dem. När en koffert innehållandes likdelar hittades månaden därefter misstänkte föräldrarna att det kunde finnas ett samband och de uppmanade sonen att själv kontakta polisen.

Som nämnts ovan var läkaren redan avliden när han utredningen av honom kom igång, och det gick därför inte att förhöra honom. Däremot hördes flera personer ur läkarens omgivning av polisen, och det visade sig att en läkarkollega från Stockholm varit på besök hos Göteborgsläkaren natten mellan den 6 och 7 juli 1969. Enligt denna kollega ska Margareta av Forselles ha befunnit sig i Göteborgsläkarens lägenhet den natten och mördats av Göteborgsläkaren. Göteborgsläkaren ska också senare, per telefon, ha erkänt för sin Stockholmskollega att han styckat liket i badkaret.

Göteborgsläkaren hustru, som var bortrest under den aktuella perioden, angav för polisen att hennes make för henne hade berättat att han hade haft en död kvinna hos sig.

Fallet avslutas

Trots att det aldrig blev klarlagt exakt vad som hänt Margareta af Forselles (hon kunde ju till exempel ha bragts om livet av Stockholmsläkaren, eller av de båda läkarna gemensamt) lades förundersökningen ned den 28 januari 1972.