Användarnamn: Lösenord:

Författare Ämne: Mordet på Gösta Andersson i Pugerup (Höör) 2000  (läst 3280 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Bea

 • Global Moderator
 • Medlem
 • Antal inlägg: 8 458
Mordet på Gösta Andersson i Pugerup (Höör) 2000
« skrivet: 12 februari 2010 10:14:05 AM »
Trion mördade både Gösta Andersson, 65, från Näsum och dansken Allan Toft Didriksen från Korsör, Danmark.

Tre grabbar från Litauen, med ambition att få jobb, hade de tillbringat tre dagar i Tyskland. De tar sig då till Danmark, när de via Fyn kom till Storabältsbron upptäckte de att det kostade pengar att passera över den. Deras reskassa var slut och de vände om och nu startar en turné i våld och jakt på pengar.
De slog ner och rånade en 60-årig man på rastplatsen Rönninge mellan Nyborg och Odense på Fyn. Mannen slogs medvetslös och blev bestulen på pengar och en klocka. Senare hittades klockan av polisen i de tre litauernas bil.

Nu hade de så pass mycket pengar att det räckte till både Storabältsbron och till öresundsbron. De ville bort från Danmark så fort som möjligt p.g.a. rånet.
De tog sig vidare upp genom Sverige, till Stockholm. Några dagar senare dyker de upp i Blekinge.

Den 18 november kom de till Ynde rastplats. Nu var de utan pengar och bensin.
De lyckades inte att skaffa sig något jobb. De bestämmer sig för att göra ett nytt rån.

En litauisk lastbil dök upp på rastplatsen. De berättade om sin situation och chauffören hjälpte dem att komma i kontakt med en kvinna på Litauenhjälpen. Hon kunde inte hjälpa dem, men informerade polisen om dem. Polisen kom och de berättade att de inte hade pengar. Efter att polisen kollat deras pass och kontrollerade att trion inte var efterlysta, lämnade polisen platsen.
Natten kom och de fortsatte med sina rånplaner. De enades om att slå ner någon och placera personen i bakluckan och köra iväg den.

-------------------------

Vid 17-tiden söndagen den 19 november var Gösta Andersson på förhandsvisningen på Zimmerdahls auktion i Sölvesborg, men eftersom han inte fann något av intresse lämnade han lokalen, innan auktionen hade börjat.
När han kom till rastplatsen i Ynde strax utanför Sölvesborg, bestämde han sig för att stanna och kissa.
På rastplatsen fanns även de tre från Litauen, panka och smått desperata. De beslutar sig för att fölfölja sina planer om att råna någon. Varpå Gösta Andersson övermannas när han är på väg mot toaletten, han trycks upp mot väggen på byggnadens baksida. De börjar att slå med knytnävarna och sparkar honom tills han faller omkull. De lyfter då upp Gösta och bär bort honom till hans bil där de placerar honom i bagageutrymmet. I bilen ligger plånboken med 1. 500 kronor som de tar.
En av de tre stannade kvar för att städa bort alla spår, de andra två tar den röda Volvon och kör iväg för att skaffa mat och bensin.
Men Gösta skrek och försökte ta sig ur bagageutrymmet så de stannar, binder både händer och fötter och tejpar för hans mun. För att till sist låsa in honom i bagageutrymmet igen.

När de senare återvänder till rastplatsen bestämmer de sig för att köra E22 mot Malmö.
Vid Rolsberga svänger de av och fortsätter den lilla vägen upp till Pugerup, utanför Höör.
De stannar vid en liten ödslig skogsväg och där överger de Gösta och bilen efter att de monterat ur bilstereon.
Sedan låser de bilen och kör därifrån i deras BMW.

De tre litauerna stannade en kvart senare på rastplatsen vid Gårdstånga för att montera in den bilstereo de nyss stulit ur Gösta Anderssons bil. En polispatrull upptäckte dem, stannade och bad att få se deras pass. På polisens fråga vad de gjorde, svarade de att de var på väg hen via Danmark. Poliserna körde vidare, utan att veta att någon mil därifrån låg Gösta Andersson bakbunden i bagageutrymmet på sin egen bil och kämpade en hopplös kamp mot döden.

Måndagen den 20 november uppmärksammade en kvinnlig ryttare mordoffrets bil på den ensliga skogsvägen. Men rider förbi utan att göra någon närmare kontroll.
Tisadagen den 21 november anmäler Göstas syster honom som försvunnen.
Lördagen den 2 december rider kvinnan åter förbi platsen och ser att bilen fortfarande står kvar. Hon kontaktar polisen som senare kunde konstatera att det är den försvunne 65-åringen som ligger död i bagageutrymmet och att han är bakbunden med en handuk var virad runt hans huvud. Men bär inga synliga spår av att ha varit utsatt för grövre våld.

Rättsläkaren slår fast att han avlidit till följd av nedkylning och utmattning i kombination med vätske- och näringsbrist.

I början famlar brottsutredarna i blindo fram till den 5 december. Då kommer uppgifterna om litauernas framfart från den danska kriminalunderrättelsetjänsten Reck.
Danskarna och svenskarna börjar samarbeta. Och när den danska polisen framkallar filmen i litauernas kamera visar det sig att deras resa är dokumenterad:
En av männen står och ler glatt utanför tidningen Expressens redaktion i Stockholm. Bilden är märkt den 13 november.
En av männen sitter på huk utanför en Saab som tillhör en person i Bräkne-Hoby.

-------------------------

De tre litauerna återvände till Danmark. De har nästan inga pengar och på en rastplats utanför Ringsted lägger de sig i bakhåll.
Det är fredag den 24 november.

Den 27-årige dataprogrammeraren Allan Toft Dideriksen är på väg hem från jobbet och stannar bilen för att gå på toaletten.
Han blir överfallen av litauerna, misshandlas med en skiftnyckel och kastas i bagageutrymmet på sin egen bil. De unga rånarna tar hans plånbok och armbandsur. Kör därefter till en skräpig och öde lerstrand utanför Korsör, flera mil därifrån.

En av litauerna har berättat hur han på stranden drog åt ett snöre om Dideriksens hals.
??? När jag inte orkade längre så kallade jag på en av de andra. Så drog han i den ena änden och jag i den andra.
Männen släpar ut den livlösa kroppen i vattnet och hoppas att den ska driva iväg. Det skulle se ut som ett självmord.
För bytet, 250 danska kronor, köper de bensin till BMW:n.

En vecka senare ringer 23-åringen sin flickvän i Litauen och säger att de har tjänat pengar och ska åka hem. Men före avfärden försöker de sig på ett nytt rån, men det går fel.
På en rastplats överfaller de tre männen  en man och försökte binda sitt rånoffer. Han lyckades dock undkomma vilket ledde till att den danska polisen kunde gripa de litauiska männen.

-------------------------
2000-12-27


Föräldrar till mordmisstänkta ber om förlåtelse

SöLVESBORG Att deras son Qvidus Kiljus, 23, varit med om att mörda både Gösta Andersson, 65, från Näsum och dansken Allan Toft Didriksen kom som en chock för Stase Kilkuviene och Gediminas Kilkus.
Från Litauen har de nu skrivit ett brev till de båda mördades anhöriga där de ber om förlåtelse för vad deras son gjort.
I brevet som publicerats i Kvällsposten ber Qvidus Kiljus föräldrar de mördades anhöriga om förlåtelse för de brott som sonen och hans båda kamrater gjort sig skyldiga till:
??? Vi känner en stor smärta över det vår son gjort, skriver de i förlåtelsebrevet.
Föräldrarna, som säger sig inte ha uppfostrat sin son till en mördare, har nu förhoppningen att han ska ångra sig när han sitter i häktet i Slagelse i Danmark.

-------------------------

Enligt förundersökningsledaren och kammaråklagaren Göran Krautmeyer stämde den tekniska bevisningen väl med de erkännanden polisen fått fram vid de första förhören med de tre männen, som häktades för ytterligare ett mord i danska Slagelse. Det rör sig om säkrade spår i den mördade Gösta Anderssons bil. Dels är det ett skoavtryck och dels ett fingeravtryck som hittats på säkerhetsbältet.

-------------------------
2001-08-16


Näsumsmördarna fick stränga straff

De tre litauer som lämnade Gösta Anderssons att dö i bagageutrymmet på hans bil och som mördat en dansk man grät hejdlöst när de i går fick sina domar.
??? Kommer man hit och har ihjäl folk så blir det också rejäla straff, dundrade åklagare Jeanette Vincentz-Andersen i sin plädering. Rätten dömde två av litauerna till 16 års fängelse, den tredje fick åtta år.


De tre männen, 20, 22 och 24 år gamla, var åtalade för tolv olika brott. Det grövsta var mordet på en dansk dataingenjör i Slagelse och rånet och vållandet av 65-årige Gösta Anderssons död. De slog ner 65-årige Gösta Andersson från Näsum på rastplatsen i Ynde den 19 november förra året, bakband honom och låste in honom i bagageutrymmet i hans egen bil.
Där hittades han död ett par veckor senare. Han avled av kyla, utmattning och vätskebrist. Vid rättegången, som hållits i danska Korsör, har de tre litauerna detaljerat berättat om sina brott ??? om hur de planerat och genomfört dem.

??? Vi åkte ut för att söka svartjobb, berättar de. Men fick inga jobb och därför hade vi inga pengar. Att råna blev våra enda utväg.
Vid pläderingen krävde åklagaren livstids fängelse ??? men den enväldige domaren Erik Linde ansåg att männens låga åldrar var förmildrande. Efter bara 20 minuters betänketid dömde han dömde de två mest aktiva till 16 års fängelse vardera, vilket är det längsta tidsbegränsade straff man kan få i Danmark.

22-åringen dömdes till åtta år bakom galler. Han skilde sig från de övriga i sitt sätt, var välklädd och verkade osäker vid rättegången. Han var också den ende av de tre som bad offrens anhöriga om ursäkt för sina brott. Efter avtjänade straff skall alla tre utvisas ur Danmark på livstid.
De tre litauerna blev förtvivlade när de fick sina domar. De grät hejdlöst när de fördes ut ur rättsalen.

Gösta Anderssons anhöriga begärde drygt 29 000 i ersättning för begravningskostnader. Men de kommer att kräva mer pengar av de tre litauerna.
??? Jag ska ett stormöte med de sex syskonen inom kort, säger deras advokat Esbjörn Svensson i Kristianstad. Då kommer vi att bestämma hur stora skadestånd var och en ska begära för den kränkning de utsatts för. Det kommer att handla om en stor summa. Vi kommer också att begära 50 000 kronor för avveckling av dödsboet.
Skadeståndsprocessen kommer att drivas i svensk domstol.

http://www.sydostran.se/index.22757---1.html
________________________________________
övriga Källor:

65-åringen kämpade för sitt liv i bakluckan - 2000-12-04
http://www.sydostran.se/index.18897---1.html
Näsumsmordet förbryllar polisen - 2000-12-05
http://www.sydostran.se/index.18893---1.html
Mordet har chockat byborna - 2000-12-05
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5352.ab
Han lämnades att dö - 2000-12-05
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5353.ab
Mördarnas resa slutade i danska fängelser - 2000-12-18
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6237.ab
Litauer erkänner rånet på Näsumsbo - 2000-12-19
http://www.sydostran.se/index.19136---1.html
Mötte banemännen på Ynde rastplats - 2000-12-20
http://www.sydostran.se/index.19134---1.html
Föräldrar till mordmisstänkte ber om förlåtelse - 2000-12-27
http://www.sydostran.se/index.19231---1.html
Bevis binder mördarna vid brottet - 2001-01-11
http://www.sydostran.se/index.19419---1.html
Mordmisstänkta döms i Danmark - 2001-01-23
http://www.sydostran.se/index.19615---1.html
Mordmisstänkta erkänner ännu ett brott - 2001-02-16
http://www.sydostran.se/index.20017---1.html
Polisen har redan träffat mördarna - 2001-08-15
http://www.sydostran.se/index.22728---1.html
____________________________________________________

Jag såg ofta Gösta Andersson på auktionen i Sölvesborg. En tystlåten man som såg snäll ut.
Jag kände inte honom personligen, men tog väldig illa vid mig av detta ohyggliga brott.

Bea
Moderator
(hjälpreda, utan ansvar)

Utloggad JJ

 • Svenska Mords Punkikon & Cactus Jumper
 • Medlem
 • Antal inlägg: 6 211
 • ...ett stenkast från fördärvet...
SV: Mordet på Gösta Andersson i Pugerup (Höör) 2000
« Svar #1 skrivet: 12 februari 2010 10:20:36 AM »
Tack för en jäkligt intressant trådstart Bea, om ett grymt mord som helt har gått mej förbi, skulle vara trevligt om någon annan kunnig/insatt i ämnet kunde lämna oss de övriga namnen på de dömda mördarna.
JJ
Hedersmedlem
(utan ansvar)


"WE HAVE TO FIND THE HAYSTACK, BEFORE WE CAN FIND THE NEEDLE IN THAT HAYSTACK"

Utloggad Bea

 • Global Moderator
 • Medlem
 • Antal inlägg: 8 458
SV: Mordet på Gösta Andersson i Pugerup (Höör) 2000
« Svar #2 skrivet: 17 februari 2010 12:55:43 PM »
GM: Ovidijus Kilkus, Valdas Trumpis och Mindaugas Butkus


?Ved retten i Korsør den 15. august 2001 blev den 20 årige Valdas Trumpis og den 24 årige Ovidijus Kilkus idømt hver 16 års fængsel for rovmordet på Allan Toft Dideriksen.
Den tredje litauer, den 22 årige Mindaugas Butkus fik 8 års fængsel for medvirken til røveri og overfald på Allan Toft Dideriksen. Retten fandt det ikke bevist at han deltog i drabet.?

http://www.bredalsparken.dk/~drabssageridanmark/html/drabssager_-_2000.html
Bea
Moderator
(hjälpreda, utan ansvar)

Utloggad JJ

 • Svenska Mords Punkikon & Cactus Jumper
 • Medlem
 • Antal inlägg: 6 211
 • ...ett stenkast från fördärvet...
SV: Mordet på Gösta Andersson i Pugerup (Höör) 2000
« Svar #3 skrivet: 19 april 2010 08:34:20 AM »
Två av de dömda fick 16 år vardera i Danskt fängelse, sitter man av hela straffet i Danmark?
Eller har de som i Sverige, att man blir fri efter 2/3 av straffet?
JJ
Hedersmedlem
(utan ansvar)


"WE HAVE TO FIND THE HAYSTACK, BEFORE WE CAN FIND THE NEEDLE IN THAT HAYSTACK"

Utloggad JJ

 • Svenska Mords Punkikon & Cactus Jumper
 • Medlem
 • Antal inlägg: 6 211
 • ...ett stenkast från fördärvet...
SV: Mordet på Gösta Andersson i Pugerup (Höör) 2000
« Svar #4 skrivet: 18 oktober 2010 18:36:13 PM »
Kan det verkligen rubriceras som ett dubbelmord när det har gått 5 dagar mellan morden, och dessutom skett i två olika länder?
JJ
Hedersmedlem
(utan ansvar)


"WE HAVE TO FIND THE HAYSTACK, BEFORE WE CAN FIND THE NEEDLE IN THAT HAYSTACK"

Utloggad Zappa

 • Fiat justitia ruat caelum!
 • Medlem
 • Antal inlägg: 7 014
 • Skit i samhällsdebatten- jag vill bada i botox!
SV: Mordet på Gösta Andersson i Pugerup (Höör) 2000
« Svar #5 skrivet: 18 oktober 2010 19:06:37 PM »
  Om mördarna s.a.s. är "dubbelmördare" så måste det väl finnas ett dubbelmord antar jag... ???

Everybody's Got Something To Hide Except Me And My Monkey!

Utloggad JJ

 • Svenska Mords Punkikon & Cactus Jumper
 • Medlem
 • Antal inlägg: 6 211
 • ...ett stenkast från fördärvet...
SV: Mordet på Gösta Andersson i Pugerup (Höör) 2000
« Svar #6 skrivet: 19 oktober 2010 10:36:11 AM »
Se det så här: Anders Eklund är dömd för två mord, alltså är han en dubbelmördare, men inte kan vi
väl säga att morden på Engla och Pernilla var ett dubbelmord?
JJ
Hedersmedlem
(utan ansvar)


"WE HAVE TO FIND THE HAYSTACK, BEFORE WE CAN FIND THE NEEDLE IN THAT HAYSTACK"

 

Nya kommentarer

SV: Trio dömd för grovt knarkbrott, Umeå 2014 av Bea
[Idag kl. 00:05:38]


SV: Hemligt register över misshandlade och hotade kvinnor av Bea
[Igår kl. 23:19:40]


SV: Mord av hel familj i Bromma, nån som vet mer? av Fru_Larraz
[Igår kl. 17:31:55]


SV: Misstänkt mord i Karlskrona 2014 april 30 Yara Alnajjar av Alfa
[Igår kl. 17:21:57]


SV: Mordet på Nevenka Galevska-Svensson i Flemingsberg 2010 av Alfa
[Igår kl. 17:09:31]


SV: Misstänkt mord i Sundsvall 1980 november 7 av Johan Asplund av Bea
[Igår kl. 16:34:50]


SV: Misstänkt mord i Karlskrona 2014 april 30 Yara Alnajjar av Bea
[Igår kl. 15:32:21]


SV: Misstänkt mord i Gävle 2014 september 20 på Kajsa Selander av TilliT
[Igår kl. 13:36:34]


SV: Misstänkt mord i Kalmar 2012 augusti 31 på Göran Lundblad av Bea
[Igår kl. 12:43:37]


SV: Misstänkt mord i Karlskrona 2014 april 30 Yara Alnajjar av Bea
[Igår kl. 12:38:37]


SV: Mordet på Nevenka Galevska-Svensson i Flemingsberg 2010 av Bea
[Igår kl. 12:21:08]


Hemligt register över misshandlade och hotade kvinnor av Bea
[Igår kl. 12:19:57]


SV: Misstänkt mord i Gävle 2014 september 20 på Kajsa Selinder av Bea
[Igår kl. 11:08:46]


Massmördare anklagas för att inte vara den charmör han utger sig för att vara av Zappa
[Igår kl. 09:39:27]


Mord av hel familj i Bromma, nån som vet mer? av LindaJoh
[16 december 2014 22:02:40 PM]


SV: Misstänkt mord i Karlskrona 2014 april 30 Yara Alnajjar av Alfa
[16 december 2014 16:49:53 PM]


SV: Misstänkt mord i Dalby (Lund) 2014 december 9 på (flertal) av Alfa
[16 december 2014 16:28:52 PM]


SV: Misstänkt mord i Dalby (Lund) 2014 december 9 på (flertal) av Körven
[16 december 2014 10:30:21 AM]


SV: Misstänkt mord i Dalby (Lund) 2014 december 9 på (flertal) av Körven
[16 december 2014 10:06:13 AM]


SV: Misstänkt mord i Dalby (Lund) 2014 december 9 på (flertal) av Körven
[15 december 2014 19:18:53 PM]

* Advertisement