Användarnamn: Lösenord:

Författare Ämne: Politiska mord, dråp och attentat med dödlig utgång ??? i Sverige  (läst 7075 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Nilsson

 • Medlem
 • Antal inlägg: 15
Hur vanligt har det varit med politiska mord i Sverige? Rent spontant känns det som att vi har varit rätt så förskonade. Men det är nog inte en helt korrekt bild. Har inte exakt koll på vilka fall det handlar om, men det sägs att nazister och högerextremister stått för ett 20-tal mord sedan 1980-talet. Mest kända är nog morden på Ronny Landin (var väl ett av de första nazimorden) och det på syndikalisten Björn Söderberg.

I korthet. Några andra politiska fall som jag känner till. Alla lösta.

1975
Ockuperade tyska vänsterextremister från kommando Holger Meins inom RAF Västtysklands ambassad och sköt ihjäl militärattachén von Mirbach och handelsattachén Hillegaart.
Ockupanterna krävde att 26 medlemmar ur RAF, som satt fängslade i Västtyskland, skulle släppas fria, däribland Andreas Baader och Ulrike Meinhof. Man krävde också fri lejd från ambassaden.
Två ockupanter dog i samband med att ambassaden sprängdes (av misstag av ockupanterna). De överlevande utvisades till Västtyskland.

1971
Tog sig ett par kroater från högerextrema Ustasja in på Jugoslaviens ambassad och mördade ambassadören Vladimir Rolovic.
Ustasjas mål var ett fritt Kroatien.
Attentatsmännen dömdes till livstids fängelse och tre medhjälpare till mellan 1,5 och sex år.
I september 1972 fritogs de fem plus två som tidigare ockuperat jugoslaviska konsulatet i Göteborg (utom en som inte ville lämna Sverige) genom en flygkapning på Bulltofta i Malmö. Planet flög till Spanien som vid tidpunkten var en högerdiktatur.

1940
I mars utsattes den kommunistiska tidningen Norrskensflamman i Luleå för ett mordbrandsattentat. Fem personer, som bodde i huset, dödades, däribland två barn. Ytterligare fem skadades. Ansvariga för dådet var stadsfiskal Ebbe Hallberg, kapten Uno Svanbom, tre andra officerare och en journalist på Norrbottens-Kuriren, Hedenström. Attentatet planerades i högertidningen Norrbotten-Kurirens redaktionslokaler. Här apterades sprängladdningen. Stadsfiskal Hallberg ledde först utredningen och Norrbottens-Kurien försökte få det till att kommunisterna sprängt sig själva.
 
?I rättegången som följde behandlades aldrig det faktum att fem personer dött. Rättegången gällde skadegörelse på annans egendom. De skulle de ersätta försäkringsbolaget samt utge en mindre summa pengar till tidningsföreningen Norrskenet för driftstoppet. Mamman till Arthur Hellberg, en av dem som dog i attentatet, försökte få skadestånd för att hennes son dött men tillbakavisades av rättens ordförande med hänvisning till att hon "inte var behörig" att komma med några krav.?

Statsfiskal Hallberg avled kort efter attentatet. övriga attentatsmän benådades av samlingsregeringen 1944.

1908
Under en stor hamnarbetarstrejk placerade ungsocialisterna Anton Nilson, Algot Rosberg och Alfred Stern en bomb på utsidan av fartyget Amalthea i Malmö hamn, som hyste brittiska strejkbrytare. Syftet ska ha varit att skrämma, inte döda, vilket bombens placering gav stöd åt. Britterna hade tidigare beskjutit svenska hamnarbetare. Men trots att avsikterna inte var att döda så dog en britt och 23 skadades.

 ?Anton Nilson och Algot Rosberg dömdes till döden; och Alfred Stern dömdes till livstids straffarbete. Högsta domstolen ändrade Rosbergs dom till livstids straffarbete, vilket genom benådning även blev Nilssons dom.?

Efter en massiv kampanj frigavs attentatsmännen efter knappt tio år, revolutionsåret 1917.
Anton Nilson blev känd under namnet Amaltheamannen. Han blev 101 år och dog först 1989. Efter frigivningen var han bland annat spaningsflygare i Sovjetunionen.

Utloggad troian

 • Medlem
 • Antal inlägg: 223
SV: Politiska mord, dråp och attentat med dödlig utgång ??? i Sverige
« Svar #1 skrivet: 29 augusti 2009 18:29:19 PM »
Bra trådinitiativ!

Jag tror det skett fler politiska mord i Sverige än vad många tror. Lite beroende på hur man definierar politiskt.

Har inte riktigt tid nu att leta fram årtal och liknande, men en del jag spontant kommer att tänka på:

- Vitgardisten Mohammed Beck-Hadjetlaché hade strax efter ryska revolutionen ihjäl ett antal Sovjetunionen-vänliga ryssar i Sverige.

- Under 80-talet blev några PKK-kritiska kurder mördade i Sverige. Kan det kanske rört sig om tre-fyra stycken?

- Också iransk säkerhetstjänst verkar varit på jakt efter kurder:

http://en.wikipedia.org/wiki/Karim_Mohammedzadeh

http://en.wikipedia.org/wiki/Kamran_Hedayati

http://en.wikipedia.org/wiki/Effat_Ghazi

- UstaŅ¡a-rörelsen har jag för mig hade ihjäl några till?

- Det finns ett flertal mord som utländsk säkerhetstjänst med mycket stor sannolikhet ligger bakom. Det tycker jag man kan kalla politiskt. Ett känt fall är en avhoppad irakier som på 80-talet styckades i Stockholm. Sen finns Rumänmorden i Helsingborg och några mord på Iranier. Dessutom ett par mord på jugoslaver tror jag? Har ett minne av ett mord i Småland. Tror inte något av dessa mord klarats upp. Kanske finns det heller inte så mycket intresse från statens sida att klara upp dem, med tanke på den konflikt som skulle skapas med det land som ligger bakom.

- Ett dubbelmord på ett kurdiskt (tror jag) i Eskilstuna (har jag för mig) har spekulerats i att vara ett politiskt mord.

Ber om ursäkt för vaga uppgifter. Beror delvis på mina bristande kunskaper, men tror också att vad gäller många av de ouppklarade politiska morden så kommer det aldrig med säkerhet fram att det var just politiskt. Det blir alltså mycket spekulationer.
« Senast ändrad: 29 augusti 2009 18:45:04 PM av troian »

Utloggad troian

 • Medlem
 • Antal inlägg: 223
SV: Politiska mord, dråp och attentat med dödlig utgång ??? i Sverige
« Svar #2 skrivet: 29 augusti 2009 18:37:07 PM »
Förresten, missade mordet på Gustav III  :P

Utloggad Nilsson

 • Medlem
 • Antal inlägg: 15
SV: Politiska mord, dråp och attentat med dödlig utgång ??? i Sverige
« Svar #3 skrivet: 29 augusti 2009 19:39:30 PM »
Många av fallen vi kommer att komma på har säkert koppling till utländska makter. Känner igen flera av de exempel som du tar upp.
 
Kom precis på att vi här på forumet redan har en bra genomgång av ett försvinnande som kan ha politiska orsaker. Det handlar om Bosse Jansson som försvann från sin lägenhet i Stockholm 1976. Han var medlem i Svensk-Albanska föreningen och en del tror att han dragits in i underrättelsearbete.

Tar vi mer svenska angelägenheter har vi tex morden i Ådalen 1931. Militären öppnade eld mot ett demonstrationståg och fyra deltagare och en flicka som tittade på tåget dödades.
De ansvariga militärerna fick husarrest i några dagar som straff.

Hoppas att fler än undertecknad och Troian fyller på med exempel och fakta om fallen.

Utloggad Körven

 • Medlem
 • Antal inlägg: 234
SV: Politiska mord, dråp och attentat med dödlig utgång ??? i Sverige
« Svar #4 skrivet: 31 augusti 2009 09:15:53 AM »
Ett politiskt mord som skedde 1810 den 20 juni var lika omtalat,internationellt som mordet på Gustaf den III.Det jag tänker på är mordet på Axel von Fersen.
Fersen var på den tiden den mest internationellt kända Svensken mer känd än Gustaf den III.Hans försök att rädda den Franska kungen och drottningen under Franska revolutionens giljotin.
Han blev lynchad av en folkmobb under cermonin av prinsens Karl Augusts jordfästning.Detta skedde framför ögonen på Svea livgarde,som inte ingrep till skydd av von Fersen.
Utredningen eller vad det skulle kallas var närmast farsartad,ingen av dom högre herrarna stäldes till svars,endast två som setts misshandla Fersen fick livstids fästning.

Att detta mord inte har varit historiskt korekt eller intresant märks genom att det bara fanns en bok om  Fersenska mordet,innan H Lindqvist skrev sin bok för några år sedan.Det hör naturligtvis samman med Gustav den IV avsättning och den efterkommande revolutionen.Det var något man inte skulle prata om,varken Fersen eller Gustav den IV

Utloggad JJ

 • Svenska Mords Punkikon & Cactus Jumper
 • Medlem
 • Antal inlägg: 6 211
 • ...ett stenkast från fördärvet...
SV: Politiska mord, dråp och attentat med dödlig utgång ??? i Sverige
« Svar #5 skrivet: 02 september 2009 07:00:23 AM »
. Ett känt fall är en avhoppad irakier som på 80-talet styckades i Stockholm.

Majid Husain var livvakt åt diktatorn Saddam Hussein och kapten i den irakiska underrättelsetjänsten. Men Majid Husain hoppade av och 1982 kom han till Sverige och sökte politisk asyl.

I januari 1985 försvann Husain, efter att han i Svenska Dagbladet hade sagt att han hade upplysningar om irakiska spioner i Skandinavien.

I mitten av mars hittades han styckmördad. Kroppsdelarna låg i sex plastpåsar och två koffertar i en ravin nära Grödinge kyrka utanför Tumba. I 54 delar!

Finns en tråd om detta här på SM: Majid Husain
JJ
Hedersmedlem
(utan ansvar)


"WE HAVE TO FIND THE HAYSTACK, BEFORE WE CAN FIND THE NEEDLE IN THAT HAYSTACK"

Utloggad JJ

 • Svenska Mords Punkikon & Cactus Jumper
 • Medlem
 • Antal inlägg: 6 211
 • ...ett stenkast från fördärvet...
SV: Politiska mord, dråp och attentat med dödlig utgång ??? i Sverige
« Svar #6 skrivet: 02 september 2009 07:19:51 AM »
Har ett minne av ett mord i Småland. Tror inte något av dessa mord klarats upp.

Måste vara det s.k "agentmordet" på Savo Cubrilovic i Nässjö 1969 du menar:
http://www.svenskamord.se/index.php?topic=1063.0

Här är ett annat, Den 5 december 1975 hittades 34-årige Stepan Mikulic mördad på en gata i Falkenberg.
http://www.svenskamord.se/index.php?topic=1226.0


JJ
Hedersmedlem
(utan ansvar)


"WE HAVE TO FIND THE HAYSTACK, BEFORE WE CAN FIND THE NEEDLE IN THAT HAYSTACK"

Utloggad JJ

 • Svenska Mords Punkikon & Cactus Jumper
 • Medlem
 • Antal inlägg: 6 211
 • ...ett stenkast från fördärvet...
SV: Politiska mord, dråp och attentat med dödlig utgång ??? i Sverige
« Svar #7 skrivet: 05 september 2009 09:13:29 AM »
Här är kanske ett till:

1 april 1990: Man, Fröjas väg, Nynäshamn
Ett misstänkt politiskt mord. Offret hittades ihjälslagen med hammare i en lägenhet. Tre personer har misstänkts för mordet - varav två anhölls och en häktades - men åtal har aldrig väckts och männen släpptes. Säpo skickade en misstänkt ur landet utan att Nynäshamns polisen hann höra honom.
JJ
Hedersmedlem
(utan ansvar)


"WE HAVE TO FIND THE HAYSTACK, BEFORE WE CAN FIND THE NEEDLE IN THAT HAYSTACK"

Utloggad troian

 • Medlem
 • Antal inlägg: 223
SV: Politiska mord, dråp och attentat med dödlig utgång ??? i Sverige
« Svar #8 skrivet: 05 september 2009 12:36:26 PM »
Här är kanske ett till:

1 april 1990: Man, Fröjas väg, Nynäshamn
Ett misstänkt politiskt mord. Offret hittades ihjälslagen med hammare i en lägenhet. Tre personer har misstänkts för mordet - varav två anhölls och en häktades - men åtal har aldrig väckts och männen släpptes. Säpo skickade en misstänkt ur landet utan att Nynäshamns polisen hann höra honom.

Japp, ovan nämnde Karim Mohammedzadeh.

Utloggad Nilsson

 • Medlem
 • Antal inlägg: 15
SV: Politiska mord, dråp och attentat med dödlig utgång ??? i Sverige
« Svar #9 skrivet: 05 september 2009 13:49:22 PM »
Så länge vi hade ett kallt krig verkar det ha varit en hel del mord med sådan anknytning, tex jugoslaviska historier.
Senare är det andra utländska konflikter och svenska nazister som utmärkt sig.

 

Nya kommentarer

SV: Trio dömda för grovt knarkbrott, Umeå 2014 av Bea
[Idag kl. 00:05:38]


SV: Hemligt register över misshandlade och hotade kvinnor av Bea
[Igår kl. 23:19:40]


SV: Mord av hel familj i Bromma, nån som vet mer? av Fru_Larraz
[Igår kl. 17:31:55]


SV: Misstänkt mord i Karlskrona 2014 april 30 Yara Alnajjar av Alfa
[Igår kl. 17:21:57]


SV: Mordet på Nevenka Galevska-Svensson i Flemingsberg 2010 av Alfa
[Igår kl. 17:09:31]


SV: Misstänkt mord i Sundsvall 1980 november 7 av Johan Asplund av Bea
[Igår kl. 16:34:50]


SV: Misstänkt mord i Karlskrona 2014 april 30 Yara Alnajjar av Bea
[Igår kl. 15:32:21]


SV: Misstänkt mord i Gävle 2014 september 20 på Kajsa Selander av TilliT
[Igår kl. 13:36:34]


SV: Misstänkt mord i Kalmar 2012 augusti 31 på Göran Lundblad av Bea
[Igår kl. 12:43:37]


SV: Misstänkt mord i Karlskrona 2014 april 30 Yara Alnajjar av Bea
[Igår kl. 12:38:37]


SV: Mordet på Nevenka Galevska-Svensson i Flemingsberg 2010 av Bea
[Igår kl. 12:21:08]


Hemligt register över misshandlade och hotade kvinnor av Bea
[Igår kl. 12:19:57]


SV: Misstänkt mord i Gävle 2014 september 20 på Kajsa Selinder av Bea
[Igår kl. 11:08:46]


Massmördare anklagas för att inte vara den charmör han utger sig för att vara av Zappa
[Igår kl. 09:39:27]


Mord av hel familj i Bromma, nån som vet mer? av LindaJoh
[16 december 2014 22:02:40 PM]


SV: Misstänkt mord i Karlskrona 2014 april 30 Yara Alnajjar av Alfa
[16 december 2014 16:49:53 PM]


SV: Misstänkt mord i Dalby (Lund) 2014 december 9 på (flertal) av Alfa
[16 december 2014 16:28:52 PM]


SV: Misstänkt mord i Dalby (Lund) 2014 december 9 på (flertal) av Körven
[16 december 2014 10:30:21 AM]


SV: Misstänkt mord i Dalby (Lund) 2014 december 9 på (flertal) av Körven
[16 december 2014 10:06:13 AM]


SV: Misstänkt mord i Dalby (Lund) 2014 december 9 på (flertal) av Körven
[15 december 2014 19:18:53 PM]

* Advertisement